Ziua Pământului și impactul energiei electrice
Anual, pe 22 aprilie, se sarbatoreste Ziua Pamantului, o miscare ce s-a nascut in anul 1970, intr-o perioada de cumpana a istoriei moderne, in Statele Unite ale Americii. Prima editie a Zilei Pamantului a fost ocazia perfecta pentru ca societatea americana sa-si indrepte temerile si frustrarile inspre protejarea mediului, uitand pentru 24 de ore de protestele impotriva razboiului din Vietnam care erau in plina desfasurare la acea vreme.
De atunci, Ziua Pamantului a devenit un fenomen mondial, fiind sarbatorita in fiecare an de mai bine de un miliard de oameni, fiind privita ca o invitatie la schimbare, in bine, pentru mediul inconjurator si, impicit, pentru noi, care ne bucuram de beneficiile acestei planete zi de zi.
Related image
Lupta pentru un Pamant cat mai curat, cat mai ferit de poluare, se da cu inversunare ora de ora, pe masura ce schimbarile climatice devin tot mai devastatoare, anotimpurile contopindu-se unul cu celalalt si trecandu-se de la o extrema la alta, de la ger la canicula, cat ai batea din palme. Va incurajam si pe voi sa luati parte la aceasta “batalie” si, macar pentru o ora, sa opriti toti consumatorii electrici din casa.
Pentru ca, desi poate parea o forma curata, reativ sigura de energie, transportul si mai ales producerea curentului electric afecteaza mediul in moduri la care poate nu ne-am gandit. Uzinele electrice genereaza, anual, cantitati impresionante de felurite deseuri care contribuie la sporirea efectului de sera si nu numai.
Majoritatea energiei electrice generate in ultimii ani a provenit din surse precum combustibili fosili (carbune, gaz, petrol), materiale de origine vegetala (biomasa) si deseuri industriale ori municipale, rezultand in emisii colosale de dioxid si monoxid de carbon, dioxid de sulf, oxizi de nitrogen sau metale grele precum mercurul. Absolut toate aceste emisii au efecte directe asupra mediului si sanatatii, precum incurajarea ploilor acide, fenomen deosebit de periculos pentru plantele si animalele care traiesc in apa, sporirea virozelor respiratorii si a bolilor de inima indeosebi in cazul copiilor si varstnicilor, unele emisii fiind considerate raspunzatoare pentru tot mai multe cazuri de astm sau cancer pulmonar.
Image result for electrical plant polluting
Cat despre efectele nocive ale transportului energiei catre consumatorii finali, mediul sufera prin pierderea florei si faunei specifice locatiilor unde au fost montati stalpi.
Una dintre solutiile prin care puteti stopa toate aceste efecte devastatoare pe care energia electrica traditionala le are asupra mediului este optarea pentru o solutie de energie alternativa, verde, provenita din surse regenerabile prin instalarea unui sistem de panouri solare fotovoltaice si astfel sa deveniti propriul dumneavoastra producator de curent. Astfel, nu doar ca veti reduce considerabil din costurile anuale cu facturile la electricitate, dar veti avea constiinta impacata ca ati ajutat in lupta pentru a pastra aceasta planeta, care nu a facut decat sa ne ajute in ultimele milenii, mai curata, mai sanatoasa.