Informații despre Energia Solară
Soarele strălucește de mai bine de 4 milioane de ani și, cu toate acestea, nu am știut despre beneficiile energiei produse de către acesta decât în anii 1830, când Alexandre Edmond Becquerel a descoperit efectul fotovoltaic. Mai jos am adunat câteva dintre cele mai interesante informații/curiozități despre energia solară, cum ar fi efectele pe care aceasta le are asupra sănătății planetei, care a fost prețul primelor panouri fotovoltaice și multe, multe altele! Așteptăm să ne spuneți, în comentarii, care dintre informațiile prezentate vi s-au părut a fi cele mai interesante.
Toată lumea știe că energia solară presupune ca lumina emisă de către soare să fie captată de către celulele fotovoltaice și mai apoi convertită în curent electric. Ce nu știam nici noi înainte să ne documentăm pentru acest articol este faptul că doar anumite lungimi de undă din radiația solară ajung să fie transformate în electricitate.
Celulele fotovoltaice cauzează o reacție la nivel atomic între fotoni și electroni astfel că, atunci când fotonii (razele de lumină) se ciocnesc de electroni, aceștia din urmă sunt „catapultați” în gol, numai pentru a fi mai apoi adunați și transformați în energie utilizabilă.
În medie, razele soarelui ajung pe Pământ în opt minute, după care mai durează câteva secunde până să intre în contact cu panourile fotovoltaice de pe acoperișul casei tale.
Majoritatea panourilor fotovoltaice pot produce până la 100kW de energie/metru pătrat.
Pentru ca întregul necesar de energie electrică de pe mapamond să fie asigurat din surse regenerabile, e necesară instalarea unui sistem fotovoltaic pe o suprafață de aproximativ 494.687 kilometri pătrați. Considerând că dispunem de o suprafață totală de teren utilizabil de 147.629.322 kilometri pătrați, nu pare o idee chiar atât de rea.
Energia solară este una dintre cele mai curate forme de energie din câte există. Un sistem de panouri fotovoltaice poate scădea cu până la 100 de tone emisiile de dioxid de carbon ale locuinței pe care o deservește – și aici e inclusă energia necesară pentru fabricarea lor.
În 1977, când au apărut pentru prima dată pe piață, prețul per watt al panourilor fotovoltaice era de 77$. Asta înseamnă peste 19.000 $ pentru un singur panou de 250Wp!
În SUA, instalațiile fotovoltaice produc mai multă energie decât se poate consuma. California este statul cel mai eficient din acest punct de vedere, fiind urmat de Carolina de Nord, Arizona, Nevada, New Jersey și Utah. Cel mai mare oraș din SUA, care funcționează în proporții de 100% din energie provenită din surse regenerabile, este fabulosul Las Vegas.
La fiecare 84 de secunde, undeva în lume, o instalație fotovoltaică este instalată.
China deține cea mai mare putere instalată în sisteme fotovoltaice din lume – 78.100GW –, fiind urmată de Japonia, Germania, SUA și Italia.
Fiecare metru pătrat din suprafața Pămânutlui primește, zilnic, echivalentul a aproximativ 1,4kW de radiație solară directă.
Primele celule fotovoltaice destinate uzului comercial au fost inventate de către Bell Laboratories în 1954, însă nu au fost scoase spre vânzare decât mult mai târziu și la prețuri care, astăzi, ar descuraja pe oricine dorește să-și achiziționeze un astfel de sistem.