SISTEME SOLARE vs SISTEME FOTOVOLTAICE
Din 10 clienti, 11 incurca termenii mai sus mentionati și e de inteles, avand in vedere că energia regenerabila este, din pacate, usor ignorata la noi in tara – speram ca nu pentru multa vreme – atat de catre cei aflati la putere, cat si de mass-media, astfel incat publicul larg nu a fost, pana acum, informat ca un panou solar nu este totuna cu un panou fotovoltaic. Si e simplu sa faci diferenta intre ele, atat din punct de vedere al intrebuintarilor acestora, cat si al aspectului. Panourile solare sunt cele care produc apa calda si vin sub forma unor tuburi vidate care se dimensioneaza in functie de necesitatile fiecarei gospodarii in parte. Panourile fotovoltaice, pe de alta parte, furnizeaza energia electrica de care avem atat de multa nevoie in viata de zi cu zi, convertind radiatia solara in curent continuu, care mai apoi este preluat de catre un invertor si transformat in curent alternativ, acel 220 care ne porneste aparatele din casa.
Da, in afara de panouri/placi/panele sau ce alta denumire or mai avea, pentru ca un sistem fotovoltaic sa functioneze in parametrii normali, este nevoie si de alte echipamente, despre care majoritatea poate ca nici nu ati auzit. Primul si, poate, cel mai important dintre acestea este invertorul despre care vorbeam mai devreme, fara de care nu veti putea folosi nici macar un amarat de aparat radio (care necesita curent alternativ pentru a functiona). Urmatorul pe lista este regulatorul de incarcare, al carui rol este acela de a stabiliza curentul care intra in baterii si a nu le permite acestora sa absoarba prea multa energie, eliminand astfel posibilitatea deteriorarii lor din aceasta cauza. In functie de tipul sistemului fotovoltaic ales (off-grid sau on-grid), s-ar putea sa fie nevoie si de un banc de acumulatori care sa inmagazineze energia produsa de panouri pentru timpul noptii sau perioadele innorate. Un tablou electric separat, cu sigurante special dimensionate pentru panouri, invertor si regulator, este absolut necesar, fie ca vorbim despre sisteme mici, care deservesc strict iluminatul intr-o zona unde nu exista posibilitatea racordarii la retea, sau despre kit-uri industriale, montate pe hale.
Acesta fiind un articol introductiv, speram ca v-am captat interesul si ca pe viitor ne veti urmari pentru mai multe informatii referitoare la sistemele fotovoltaice si componenta lor. Suntem convinsi ca, in viitor, blogul Green Seiro va fi cel mai de nadejde ajutor in ceea ce priveste alegerea celei mai bune solutii pentru dumneavoastra!